Wat is een ontstoken brein?

Ontstoken hersenen, ofwel neuro inflammatie, is een wijdverspreide disfunctie die door zo veel mensen wordt ervaren en een enorm probleem is in onze samenleving. Enkele symptomen van neuro inflammatie zijn o.a. hoofdpijn, nekpijn, gevoeligheid voor licht, gevoeligheid voor geluid, wazig zien, snel geïrriteerd zijn, angst, stemmingswisselingen, oorsuizingen (tinnitus), gevoel van waardeloosheid, schuldgevoel, verdoofd gevoel of tintelingen in handen of voeten.

De bovenstaande lijst geeft je vast wel een indicatie van hoeveel mensen mogelijk te maken hebben met deze symptomen die worden aangedreven door een aanhoudend ontstekingsproces.

Bijna iedereen zal wel iemand kennen die lijdt aan symptomen die worden aangedreven door neuro inflammatie. Helaas is voor veel mensen het leven met dit soort symptomen iets dat gewoon wordt geïntegreerd in een ‘nieuw normaal’ en na een tijdje voelt disfunctioneren niet eens meer als een echt probleem, het voelt gewoon als ‘een manier van leven’.

Heb je wel eens hersenmist?

Jouw immuunsysteem probeert je hiermee te vertellen dat jouw brein ontstoken is…

Wel eens last van hersenmist?

Heb je wel eens een wazig of wattig gevoel in je hoofd, ofwel hersenmist? Dit betekent meestal dat je immuunsysteem je laat weten dat je brein ontstoken is oftewel je hebt neuro inflammatie. Misschien heb je niet genoeg geslapen of was de kwaliteit van je slaap slecht, of dat je je niet kunt concentreren, dat je soms dingen moet herlezen, dat je moeite hebt met eenvoudige optelsom, of dat je een tree mist op de trap..

In sommige gevallen kan chronische stress de oorzaak zijn met lange termijn effecten van cortisol, adrenaline en andere stresshormonen die een hersenontsteking veroorzaken, maar hersenmist kan van vele oorzaken komen zoals:

 • Tekorten aan vitaminen en mineralen (vooral magnesium, B12 en omega 3)
 • Chronische stress
 • Slechte controle van de bloedsuikerspiegel
 • Toxische belasting door chemicaliën en zware metalen
 • Ontstekingsbevorderend voedsel (allergenen en exorfinen)
 • Gebrek aan slaap (verstoord bio-ritme, misschien wel door nachtdiensten)
 • Onderliggende infecties zoals o.a. Epstein Barr Virus of Lyme
 • Lekkende darm en een verstoorde darmflora (door overgroei van gist of bacteriën)
 • Disbalans in de stress- en geslachtshormonen

Uiteindelijk zijn het ontstekingssignalen die naar de hersenen worden gestuurd en die onze neuronen aantasten en de communicatie vertragen. Ons immuunsysteem doet gewoon zijn werk en probeert de brandjes te blussen – maar het eindresultaat is neuro-inflammatie.

Hoe kunnen we neuro-inflammatie fixen?

Het verbeteren van de darmgezondheid, het ontgiften van ons dieet, bijvoorbeeld door Orthomoleculaire Geneeskunde, en het dagelijks omgaan en reduceren van stress helpen allemaal om onze hersenen gezond te houden. Er zijn nog een aantal andere dingen die we kunnen doen om de hersenen te genezen wanneer ze in een ‘gebroken toestand’ verkeren en een van de belangrijkste dingen die je kunt doen is je slaappatroon reguleren.

Enkele eenvoudige & praktische tips om dat te doen:

 • Zorg voor een goede lichtomgeving.
 • Stel je netvlies bloot aan natuurlijk licht aan het begin en eind van de dag.
 • Verwijder felle lichten als het donker is en vermijd blauw licht (dit is om redenen die ook verder gaan dan het Circadiaanse Ritme)
 • Aard jezelf, maak contact met de aarde, vooral ’s nachts
 • Mediteer
 • Als je niet kunt slapen, probeer dan al het licht uit te doen en je ogen open te houden in het donker. Dit drijft een sterke parasympathische reactie van het lichaam aan (rust en herstel)!
 • Als slapeloosheid echter één van je symptomen is, zoek dan hulp om dit te fixen want het genezen van de hersenen zal in niet geringe mate afhangen van het oplossen van dat symptoom.

Wil jij weten hoe het met jouw gezondheid staat zodat je stappen kunt zetten en voorzorgsmaatregelen om jouw gezondheid preventief te verbeteren? Door middel van het doen van een emb bloedtest of een Vitalfeld Bodyscan kunnen verstoringen opgespoord worden waarna adviezen over de juiste voeding en suppletie en hulp bij reparatie van verstoringen of aanvullen tekorten kunnen worden geadviseerd door Nutriswitch, praktijk voor orthomoleculaire therapie.

Scroll naar boven