“Alle ziekten beginnen in de darmen”- Het is een citaat dat bijna 2500 jaar geleden aan de oud-Griekse arts Hippocrates wordt toegeschreven. En hij had helemaal gelijk! Elke keer dat we eten of drinken of onszelf blootstellen aan chemicaliën en hormonen, voeden we ziekte of bestrijden we ze! het lichaam is een slimme fabriek!

We noemen de miljoenen microben die ons lichaam bewonen, inclusief de darmflora, het Microbioom en het zal je misschien verbazen dat er 10 x meer bacteriële cellen zijn dan menselijke cellen! In feite zit het grootste deel van je DNA in je microbioom! Ons microbioom speelt over het algemeen een gunstige rol in ons lichaam en helpt ons om enkele belangrijke vitamines te metaboliseren en aan te maken. Ze helpen ons ons voedsel af te breken en energie uit voedsel te produceren, ze helpen je immuunsysteem te ondersteunen, ze maken ontstekingsremmende stoffen aan en houden de darmwand gezond en houden ons immuunsysteem gezond.

We weten nu dat veranderingen in de samenstelling van ons microbioom correleren met veel ziekten. Van diabetes tot auto-immuunziekten zoals reumatoïde artritis en auto-immuunziekten van de schildklier, we hebben nu veranderingen in de darmflora vastgesteld die mensen vatbaar maken voor deze aandoeningen. De rode draad in ziekteprocessen is een gebrek aan bacteriële diversiteit en een afname van goede bacteriën. We krijgen veel van onze lichaamsflora van onze moeder tijdens de geboorte en tijdens het geven van borstvoeding. Vandaag beginnen we de impact in te zien van bevallingen met keizersnede, vroege antibiotica zowel bij moeder en baby en flesvoeding als over sanitaire voorzieningen op de microbiota van kinderen.

Alle ziekten beginnen in de darmen

Hippocrates

Dus wat zijn de factoren die van invloed zijn op ons microbioom?

  • Dieet – niet genoeg plantaardig voedsel, te veel exorfines (suiker, koemelk, lactose, tarwe, gluten, soja) en dierlijk voedsel, conserveringsmiddelen, en hoge vetopname.
  • Ontbreken van verteringsenzymen waardoor voedsel niet goed wordt verteerd en gaat gisten.
  • Medicijnen – antibiotica, pijnstillers zoals paracetamol, maagzuurremmers, (chemo) medicijnen, en cortisonen en steroïden
  • Infecties – Parasieten, schimmels, pathogene bacteriën en virussen
  • Stress – acute en chronische stress, fysieke stress, stress door verkeerde voeding, chirurgie
  • Chemicaliën in het milieu – ontsmettingsmiddelen, pesticiden, reinigingsmiddelen zoals bleekmiddel.

Wat kun je nu doen om jouw microbioom te ondersteunen?

Eet niet te veel eiwitten
Een dieet met veel eiwitten en weinig koolhydraten leidt tot een toename van gal-tolerante microben en een afname van Fermicutes, die belangrijk zijn voor het omzetten van voedsel in energie.

Zorg voor voldoende slaap en lichaamsbeweging
Zorg dat de basis goed is.

Vermijd teveel suiker
Dit heeft een groot negatief effect op de darmflora, waarbij de ziekteverwekkers doorgaans toenemen en de gezonde soorten afnemen.

Ondersteun je spijsvertering
Een van de fundamenten van de gezondheid van jouw lichaam is de kracht van jouw spijsvertering. Jouw spijsverteringsafscheidingen zoals maagzuur, gal en pancreasenzymen ondersteunen allemaal een gezond microbioom en een gezonde darm. Naarmate we ouder worden en / of door stress, kan onze spijsvertering zwak worden, dus het is belangrijk om deze processen te ondersteunen door kruidengeneeskunde te gebruiken. Het is een belangrijk gebied dat ik in de klinische praktijk ondersteun om resultaten te boeken.

Tekenen van een zwakke spijsvertering zijn onder meer een opgeblazen gevoel, een beklede tong, reflux, indigestie, gebrek aan eetlust, veel neus- of keelslijm, vermoeidheid, zwaar gevoel in de maag na het eten, misselijkheid, braken en losse stoelgang om er maar een paar te noemen.

Vermijd chemicaliën zoals conserveermiddelen
Eet onbewerkte verse voeding om een ​​gezond microbioom te ondersteunen.

Voorkom blootstelling aan pesticiden
Gebruik ze niet in huis en spray Round Up niet thuis. Round Up (glyfosaat) heeft specifiek effect op de darmflora en remt de productie van belangrijke voedingsstoffen zoals tryptofaan die nodig zijn voor een gezonde productie van serotonine en melatonine. Eet biologisch voedsel als je kunt om pesticiden te vermijden.

Eet veel groenten
Plantaardige vezels en voedingsstoffen zijn essentieel om een ​​gezonde darmflora te ondersteunen.

Neem pre- en probiotica
Het toevoegen van pre- en probiotica kan de darmen en darmflora ondersteunen. Je kunt dit nemen in de vorm van supplementen of in de vorm van gefermenteerd voedsel. Lees het artikel hier om meer te lezen over gefermenteerd voedsel.

Hoe kan een orthomoleculair therapeut helpen?

Orthomoleculaire therapie kijkt naar de biochemische verstoringen in het lichaam. Een orthomoleculair therapeut kan samen met jouw achtergrond informatie met behulp van een intake formulier en een EMB bloedtest de gezondheid van jouw darmwand en jouw microbioom in kaart brengen. Door middel van deze test kunnen we beoordelen hoe het met jouw darmen is gesteld, welke verstoringen er zijn en wat moet worden aangepakt. We kunnen ook de juiste nutriënten kiezen om de darmwand te verzachten, darmontstekingen te verminderen en ontgifting te ondersteunen. We kunnen ook de juiste micronutriënten oftewel geconcentreerde voedingsstoffen of supplementen kiezen om de darmwand te herstellen en de spijsvertering te verbeteren om de omstandigheden te creëren die een gezond microbioom ondersteunen. We kunnen een dieet op maat samenstellen dat bij jouw darmgezondheid past, en het juiste dieet en leefstijlaanpassingen kiezen om jouw gezondheid te verbeteren.

Maak nu een afspraak voor een EMB bloedtest en ontdek hoe het is gesteld met jouw gezondheid.

De natuurgeneeskundige geneeskunde heeft lang naar de darmen gekeken en we zien langzaamaan dat de mainstream dit begrip inhaalt. Ze bevinden zich in ieder geval in het stadium waarin ze een deel van de impact van antibiotica begrijpen. De darmen zijn echt een belangrijk gebied dat bij de meeste mensen in deze tijd moet worden aangepakt. Wat is je gevoel aan het doen?

Scroll naar boven