Echt, heus … we moeten gewoon minder vaak eten! Toch willen we er met zijn allen niet aan. Het zit er in geramd, je moet de motor laten draaien, je moet vaak kleine beetjes eten, dat is het beste voor je gezondheid. Ehh, nou nee dus, echt niet.

Er zijn een paar belangrijke argumenten om minder vaak te eten

  1. Ten eerste veroorzaakt elke maaltijd (of eigenlijk elk eetmoment) een reactie van je immuunsysteem, een ontstekingsreactie. Dat is normaal omdat er bij elke hap vijandige bacteriën binnen kunnen dringen. Hoe vaker je gaat eten, hoe lastiger het wordt voor je immuunsysteem om de ontstekingsreactie te beëindigen. Tja, en voor je het weet heb je dan een zogenaamde laaggradige ontsteking in je lichaam. En dat is nu eenmaal het begin van heel veel aandoeningen, zoals diabetes en andere welvaartsaandoeningen.
  2. Ten tweede weten we inmiddels door het werk van de Japanner Yoshinori Ohsumi dat door minder vaak te eten het lichaam in staat gesteld wordt om kapotte celonderdelen te vervangen of te repareren. Deze Japanner heeft zelfs de Nobelprijs gewonnen voor zijn theorie over autofagie.

Soms werken celorganellen anders dan we willen of raken ze gewoon beschadigd. Cellen die verhongeren plegen autofagie om bouwstoffen te recyclen. Op deze manier wordt de cel opgeruimd. Kapotte celonderdelen (organellen) en zelfs ongewenste bacteriën worden op die manier verwijderd. Autofagie bepaalt daarom voor een groot deel onze cellulaire gezondheid. Als we weten hoe die mechanismen functioneren en vooral hoe we ze kunnen beïnvloeden, dan kunnen we heel veel cellen weer optimaal gezond maken. Dat is de basis voor een gezonder lichaam.

Natuurlijk zul je tijdens de eetmomenten die je overhoudt wel zoveel mogelijk nutriënten binnen moeten krijgen. Dat kan dus niet als je maaltijden bestaan uit witte boterhammen met hagelslag. Als je volwaardige voeding eet (zoals de natuur het bedoeld heeft), verdwijnt overigens de behoefte aan tussendoortjes vanzelf.

Begin dus eerst maar eens met het weglaten van de tussendoortjes.

Je kan ook beginnen met het uitkiezen van volwaardige snacks.

Ik geef toe dat niet iedereen meteen kan overschakelen van een menu van drie maaltijden en drie tussendoortjes (bestaande uit de welbekende eierkoek, zo lekker vetarm, zucht) naar een eetpatroon van één of twee maaltijden per dag. Maar toch zou dat ideaal zijn voor je gezondheid. Begin dus eerst maar eens met het weglaten van de tussendoortjes. Als dat niet meteen lukt, kun je ook beginnen met het uitkiezen van volwaardige snacks, zoals een handje nootjes, wat fruit of groentesnacks.

Als dat eenmaal lukt, kun je langzaam maar zeker de overvloed uit je leven vervangen door af en toe wat schaarste. En dat betekent niet dat je moet proberen om met 1300 kcal de dag door te komen. Je eet een normale hoeveelheid calorieën, alleen je verdeelt ze anders.

Tijd voor een nieuwe aanpak

En ja, ik weet het. Deze informatie is anders en tegenstrijdig aan wat ons altijd verteld is. En ja, ik weet dat zoiets verwarrend is, en ik besef me ook dat er nu veel mensen niet meer weten wat ze moeten geloven.

Even ademhalen, rustig blijven en je openstellen voor nieuwe informatie kan geen kwaad. Er wordt nu eenmaal elke dag nieuwe informatie gevonden, er komen nieuwe studies uit die oude inzichten vervangen. Dat heet voortschrijdend inzicht, en ja, dat kan verwarrend werken.

En weet je? Als de oude aanpak nu geweldig zou werken, dan hoef je natuurlijk niks te doen. Als we allemaal gezond zouden zijn op een dieet met 6 eetmomenten en eierkoeken kunnen we allemaal lekker zo blijven eten. Maar helaas, was het maar waar. Diabetes rijst de pan uit, de welvaartsziekten worden alleen maar erger. Het is dus tijd voor een nieuwe aanpak.

Bron: Yvonne van Stigt, master in de klinische Psycho Neuro Immunologie

Scroll naar boven