Waarom is ons darmslijmvlies zo belangrijk?

Jouw darmslijmvlies is de afscheiding tussen de buiten en de binnenwereld van jouw lichaam. Het is belangrijk dat de kwaliteit van jouw darmslijmvlies goed is. Dit beschermt jouw immuunsysteem omdat jouw binnenwereld steriel is en dat wil je zo houden.

lekkende darm

Een lekkende darm is op zich niet een aandoening, maar een symptoom dat verschillende oorzaken en gevolgen heeft. Het is niet zo dat je met een product een lekkende darm kan behandelen. Natuurlijk zijn er natuurlijke remedies en supplementen die herstel kunnen ondersteunen, maar je kunt het best eerst de oorzaak opsporen, waardoor je daarna gericht de darmwand kan herstellen.

Tussen de cellen van de darmwand bevinden zich smalle kanalen. De darmcellen bevatten speciale eiwitten die als spiertjes werken en ervoor zorgen dat de kanalen open of dicht gaan. Deze structuren worden Tight Junctions genoemd en zijn zowel in de dunne als de dikke darm aanwezig. Bij een verminderde functie van de Tight Junctions is er een afname van nuttige stoffen en een toename van de passage van ongewenste moleculen. Een onderdeel van de Tight Junctions is zonuline. Zonuline is een hemoglobine-bindend eiwit dat ontdekt werd in 2000 door Alessio Fasano. De werking van zonuline is complex en niet volledig opgehelderd, maar wel is bekend dat het een sleutelrol speelt in de doorlaatbaarheid van de darmwand.

weet welke factoren jouw darmslijmvlies beïnvloeden.

Een lekkende darm wordt voor een groot deel veroorzaakt door een daling van gezonde bacteriën en een minder diverse darmflora. Darmbacteriën nemen af in soort en aantal door gebruik van antibiotica, chemische stoffen, pijnstillers (NSAID’s), zelfs de anti-conceptie pil en kunstmatige voedingsstoffen. De darmbacteriën krijgen ook in een wereld van overdaad niet genoeg te eten. Een gebrek aan vezelrijk voedsel en ook een lage voedselinname tijdens ziekte of na een operatie doet de darmflora sterk dalen. Wij staan  minder bloot aan micro-organismen door hygiënemaatregelen en het gebruik van zeep en ontsmettende middelen. 

Exorfines

Met name voeding heeft een grote invloed op de gezondheid van het darmslijmvlies. Een groep voedingsmiddelen die wij exorfines noemen ofwel anti-nutriënten (tarwe, gluten, melk, lactose, soja, suiker en spinazie) kunnen het darmslijmvlies beschadigen. Hoe dan? We eten ze simpelweg te vaak en te veel. Hierdoor kun je door de jaren heen de enzymreserves uitputten. Er zijn enorm veel enzymen nodig om gliadines, avenines, lactose, melkeiwitten en andere eiwitten van exorfines te verteren. Enzymen zijn nodig om de eiwitten te splitsen en af te breken. Kom je uiteindelijk enzymen tekort dan zullen deze onverteerde eiwitten in de darm komen. Ook kun je uiteindelijk ook hierdoor gevoelig worden voor deze voedingsmiddelen. Deze eiwitten zijn erg hard en kunnen het darmslijmvlies doorboren. Ze worden niet voor niets eerst afgebroken. Met de lekken die ontstaan door deze onverteerde eiwitten komen niet alleen deze eiwitten in de bloedbaan maar ook pathogenen zoals bacteriën, parasieten, schimmels en virussen. Normaal fungeert het darm slijmvlies als een barrière voor deze pathogenen.

Heb jij een (semi) lekkende darm?

Laat het testen bij een orthomoleculair therapeut.

Kun je ziek worden van een lekkende darm?

Een lekkende darm speelt een belangrijke rol in het ontstaan van ziekten en aandoeningen. Bij deze aandoeningen kun je denken aan een gluten-, en melk intolerantie of allergie, maar ook de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa. Daarnaast kan er ook overgewicht ontstaan, een verstoorde bloedsuikerspiegel dus insuline problemen en een toename van TNF-a.

De aanpak

Het genezen van een lekkende darm heeft twee belangrijke pijlers. Allereerst dient men de voeding aan te passen waarbij je de triggers voor het immuunsysteem uit de voeding haalt. Daarnaast zijn er enkele supplementen nodig die de darmwand kunnen helpen genezen. Door middel van het doen van een emb bloedtest of een Vitalfeld Bodyscan kunnen verstoringen opgespoord worden waarna adviezen over de juiste voeding en suppletie en hulp bij reparatie van de slijmvliezen kan worden geadviseerd door Nutriswitch, praktijk voor orthomoleculaire therapie.

Lees de reviews van Nutriswitch om te zien wat de ervaringen van anderen waren.

Bron: Nutriswitch

Scroll naar top