Een verminderde slaapkwaliteit

Naast voeding, beweging en een gezonde mindset speelt de kwaliteit van slaap een enorme rol bij de kwaliteit van je gezondheid, herstel en verjonging van het lichaam als geheel. Slaap is ontzettend belangrijk voor alle lichaamsfuncties, en voor het herstel in het algemeen.

Je hele lichaam is aan het ‘resetten’ en aan het genezen terwijl je slaapt. Slaap je slecht of kan de kwaliteit van jouw slaap beter? Je hebt veel meer in de hand om de slaapkwaliteit te verbeteren dan je zou denken. Er zijn specifieke omgevingsmaatregelen die genomen kunnen worden om de slaapkwaliteit aanzienlijk te verbeteren. Als de slaapkwaliteit slecht is, herstelt het lichaam niet zoals het zou moeten.

Hoe herken je een slechte slaap kwaliteit

Je bent niet in staat om binnen 30 minuten in slaap te vallen

Als je ’s avonds gaat liggen en niet binnen 30 minuten in slaap valt, kan de kwaliteit van je slaap aangetast zijn.  Jouw zenuwstelsel kan in de sympathische toestand (de vecht of vlucht, ofwel gestreste toestand) zijn gebracht en jouw lichaam zal in een niet-ontspannen toestand geen diepere slaap krijgen.

Meerdere keren wakker worden ’s nachts

Je lichaam heeft een zeer goed ingesteld circadiaans ritme (interne biologische klok) samen met een slaapcyclus die een soort programma doorloopt van lichte slaap, diepe slaap tot REM (rapid eye movement) slaap. Als je ’s nachts wakker wordt, verstoor je deze belangrijke slaapcycus die je batterij weer op 100% brengt voor de volgende dag. Je moet dan de 10, 20 of 30 minuten die je die nacht hebt doorgebracht met woelen en draaien aftrekken om weer in slaap te komen. Het is belangrijk op te merken dat het wakker worden op bepaalde tijdstippen ook een weerspiegeling is van specifieke organen die uitdagingen hebben in het lichaam, aangezien er hersteltijden zijn voor de lever, de dikke darm, de bijnieren, enz. De klokgrafiek hieronder geeft een perfect voorbeeld van de gezondheid van organen en de slaaptijd die daarmee in verband staat. Als je bijvoorbeeld voortdurend om 4 uur ’s morgens wakker wordt, is er een fysieke of emotionele blokkade in de longen.

Pijnlijk, suf en niet energiek wakker worden

Als je ’s morgens groggy of niet energiek wakker wordt, of allebei, dan is je slaapkwaliteit ergens aangetast. Als je lichaam fysiek pijnlijk is en dit s’morgens niet hersteld is en minder pijnlijk voelt, is je slaapkwaliteit gewoon te laag. Het beste teken van een goede slaapkwaliteit is wakker worden met een verjongd gevoel, helder van geest en klaar om aan de dag te beginnen.

Welke factoren schaden onze nachtrust?

Negatieve elektrische energie in welke vorm dan ook

Of het nu gaat om natuurlijke of technische EMF’s (Elektromagnetische frequenties), straling of vuile elektriciteit. Dit zijn allemaal vormen van energie (bedraad of draadloos) die een effect hebben op ons zenuwstelsel, de elektrische bedrading in ons lichaam, wat de slaapkwaliteit kan beïnvloeden. Voel je je wel eens opgejaagd? Misschien zijn er te veel draden in de buurt! Verwijder zoveel mogelijk elektriciteit in de slaapkamer, kabels, gaming consoles, tv, digitale wekker, wifi modems etc.

Golflengtes van blauw en groen licht

Als de zon ondergaat, is de oranje amberkleurige gloed de laatste natuurlijke vorm van licht die we aan de hemel zien, naast de maan en de sterren. Deze natuurlijke vorm van verlichting is warm, kalmerend en laat het lichaam weten dat het tijd is om te rusten. Lichtfotonen dringen de ogen binnen en laten de hersenen weten of het dag, nacht, hoogstaande zon of laagstaande zon is. Specifieke golflengtes van blauw en groen licht laten het lichaam weten dat het dag is. Hierdoor wordt het slaaphormoon melatonine later aangemaakt, waardoor je minder moe bent en minder snel in slaap valt. Lampen zoals LED, CFL en dergelijke die een heldere witte kleur hebben, bevatten veel blauwe en groene golflengtes. Ook schermen, tv en ander licht hebben dit licht. Deze zul je moeten vermijden 2 uur voor het slapen. Of jij mogelijke een verslechterde slaapkwaliteit hebt, kan worden opgemaakt uit jouw fysiologie en biochemie, waarbij orthomoleculaire therapie kan helpen om de slaapbalans weer te verbeteren.

De darm is wakker, terwijl het moet slapen!

Een andere veelgemaakte fout is om voor het slapen iets te eten of te drinken welke het lichaam weer stimuleren. Het is beter om eerder op de avond te eten, het liefst zelfs voor 5 uur ’s middags en na 20:00 niets meer te eten. Het doel is om je lichaam te ontspannen en je stofwisseling niet in een spijsverteringstoestand te brengen. Andere veelgemaakte fouten zijn het drinken van chocolademelk, koffie of thee laat op de avond. Chocolade bevat theobromine en dat is een stimulerend middel. Koffie heeft cafeïne, en bepaalde theesoorten zijn ook stimulerend. De beste manier om de dag af te sluiten is gewoon een glas water.

Lichamelijke factoren

Bepaalde lichamelijke factoren kunnen ook een rol spelen. Misschien is de biochemie niet in balans en kom je bepaalde nutriënten tekort. Misschien heb je teveel stress, een burn-out, of zit je in de overgang. Hier komen diverse klachten bij kijken. Eén van deze klachten kunnen slechte slaap zijn. Er is in dit stadium zoveel gaande in het lichaam, het maakt veel veranderingen door in de hormoonhuishouding zoadat dit dat het je slaapkwaliteit kan beïnvloeden.

Slaap is een belangrijk onderdeel
van onze gezondheid!

De kwaliteit van onze slaap beïnvloedt de kwaliteit van onze energie, gezondheid en leven.

 

Manieren om een betere slaapkwaliteit te bereiken

Verminder straling (negatieve energie)

Wifi

Zet je Wifi router ’s nachts uit. Wifi straling kan je energie verstoren zodat je moe en onuitgerust wakker wordt.  Tip: Koop een timer om je wifi s’nachts uit te schakelen (zeg 12 uur tot 7 uur) op die manier schakelt het elke nacht automatisch uit. Deze eenmalige uitgave zal je slaapkwaliteit voor altijd verbeteren!

Smartphone

Probeer twee uur voor het slapen niet meer op je telefoon te kijken, Als je het alarm van je telefoon moet gebruiken, zet hem dan op vliegtuigmodus. Als je echter geen wekker hoeft te zetten, zet dan je mobiele telefoon nog beter helemaal UIT. De telefoon zendt nog steeds straling uit in de vliegtuigmodus. Laat de vliegtuigmodus je niet wijsmaken dat er geen straling meer is omdat je niet meer kunt bellen. Die is er nog steeds. Een ander belangrijk advies, draag en gebruik geen airpods vanwege de bluetooth frequenties.

Stopcontacten

In het meest ideale geval wil je dat je bed het verst verwijderd is van de stopcontacten in je kamer. Deze kunnen je slaap cyclus negatief beïnvloeden. Blijf tijdens het slapen zo ver mogelijk uit de buurt van stopcontacten (die vuile elektriciteit afgeven). Ook kun je stopcontacten plaatsen met klepjes die de electra straling enigszins tegenhouden.

Introduceer kalmerende verlichting en elementen

Vervang je lampen

In plaats van heldere witte lampen die blauwe en groene golflengtes licht uitstralen, stap over op eenvoudige zoutlampen! Veel mensen hebben al een zoutlamp. Gebruik deze lampen alleen ’s nachts. Of stap over op bioritme-vriendelijke gloeilampen. Of gebruik gewoon vaker kaarsen. Het nadeel van kaarsen is dat de was overal terecht kan komen en dat veel kaarsen giftige chemicaliën kunnen uitstoten.

Koop een anti-blauwlicht bril

Een andere oplossing die bescherming tegen licht (wat uiteindelijk bescherming tegen het melatoninehormoon is) naar een ander niveau tilt, is het aanschaffen van een anti-blauwlicht bril. Deze blokkeren het blauwe licht dat uitstraat vanaf laptop, ipad of smartphone.  Sommige brillen kunnen zowel blauwe als groene golflengten van het licht blokkeren. Laat je eens informeren bij een opticien. Beide golflengtes dragen ertoe bij dat het lichaam ’s nachts geen melatonine kan produceren.

Kalmeer je zenuwstelsel

Het hormonale systeem moet zich aanpassen en overgaan in slaap met de productie van melatonine rond 21.00 uur. Als het lichaam op dit tijdstip geen melatonine aanmaakt, kan dat verschillende oorzaken hebben, maar verlichting is de meest voor de hand liggende reden dat melatonine niet op het juiste tijdstip in het lichaam wordt aangemaakt. Naast melatonine moet het zenuwstelsel kalmeren en ontspannen. Je kunt het zenuwstelsel kalmeren door een warm bad te nemen met wat magnesium en essentiële oliën, of een warme douche. Door een kop niet-stimulerende, kalmerende thee te zetten, zoals kamille-, rozen-, of lavendelthee. Daarnaast is magnesium het meest waardevolle mineraal om later op de avond in te nemen. Magnesium zal het zenuwstelsel snel kalmeren en ontspannen. Zet een diffuser in je kamer met kalmerende lavendel olie en zet een zacht piano muziekje op of yoga muziek welke jou zeker zal ontspannen.

Vind een ontspannings- en slaaproutine die voor jou werkt

Ieder van ons is een uniek individu en van sommige dingen die de één helpen ontspannen, kunnen de ander misschien onrustig maken. We zijn allemaal uniek in onze bio-individualiteit.

Probeer vanavond eens wat rustgevende muziek op te zetten, een leuk gesprek te hebben met een vriend of familielid, neem een ontspannende thee (kamille, citroenmelisse), en dim de verlichting in een oranje/rode tint zijn. Adem rustig en vermijd het nieuws vandaag een keer. Wie weet brengt het jouw slaap naar een nieuwe dimensie.

Bezoek een orthomoleculair therapeut

Om te checken hoe het staat met je gezondheid en om te kijken of je stoffen en nutriënten tekort komt kun je een orthomoleculair therapeut bezoeken. Met diverse testen kan er gekeken worden naar de disbalansen. Ook kan deze helpen bij problemen rond stress en de overgang.

Lees hier ons andere artikel over slaap met nog meer tips om je slaap te verbeteren.

APK keuring

Wil jij weten hoe het met jouw gezondheid staat zodat je stappen kunt zetten en voorzorgsmaatregelen om jouw gezondheid preventief te verbeteren? Door middel van het doen van een emb bloedtest of een Vitalfeld Bodyscan kunnen verstoringen opgespoord worden waarna adviezen over de juiste voeding en suppletie en hulp bij reparatie van verstoringen of aanvullen tekorten kunnen worden geadviseerd door Nutriswitch, praktijk voor orthomoleculaire therapie.

Lees de reviews van Nutriswitch om te zien wat de ervaringen van anderen waren.

Meer tips van ons ontvangen? check onze Instragram pagina

Scroll naar boven