Wat is verzuring?
Ons lichaam (bloed, cellen, weefsel) hoort een goede balans te hebben tussen zuur en neutraal (basisch of alkalisch). Niet te zuur en niet te basisch. Een te zuur milieu in ons lichaam is een goede voedingsbodem voor ziekte. Het is daarom belangrijk om een optimaal zuur-base evenwicht te hebben.
Onze zuurgraad wordt gemeten door de pH waarde
De pH is een maat voor de zuurgraad (ook wel zuurtegraad) van vocht. 0= extreem zuur – 7= pH neutraal – 14 = extreem basisch (alkalisch). Het is tegenwoordig mogelijk jouw eigen pH waarde te meten aan de hand van je urine met een pH strip (geen ochtendurine). Deze strips kun je kopen bij de drogist. Voor een optimale zuurgraad zitten deze waardes dan tussen de 6,5 en 7 pH.
Het is nodig om de juiste balans te krijgen van de pH graad voor de stofwisselingsprocessen in je lichaam. Voeding, stress, medicijnen of overmatige spierbelasting, maar ook zure gedachten produceren zure afvalstoffen. Om de zuurtegraad van het lichaam in balans te houden, moeten deze zure afvalstoffen worden afgevoerd en uitgescheiden door het lichaam via de nieren, de longen en de huid.
Normaal gesproken kan je lichaam dit heel goed zelf reguleren, maar als er teveel verzuring is en de pH-waarde van je lichaam uit balans raakt, kun je ziek worden en dit kan de weerstand dan aanzienlijk verlagen. Het is in dit tijdperk helaas zo dat de meeste mensen iets te zuur zijn, aangezien ons eetpatroon 80% verzurend is en we te veel (chronische) stress hebben.
Als de pH-waarde van je lichaam uit balans raakt,
kun je ziek worden
Pas je leefstijl aan: voeding, stress, leefstijl
Wat zijn de gevolgen van een verzuring?
Kenmerken en symptomen bij een verzuring zijn onder anderen hoofdpijn, stijve spieren en stramme gewrichten, cellulitis, huidklachten, candida-infecties. Ook vermoeidheid, een vieze adem, een onaangename zweetlucht en gewichtstoename of vocht vasthouden kunnen veroorzaakt worden door verzuring. Chronische verzuring kan leiden tot bijvoorbeeld botontkalking, reuma, jicht, en nierstenen. Waar zit jouw zwakke plek? Daar zal het zich eerst openbaren.
Wat kun je doen om verzuring tegen te gaan?
Je kunt best veel doen om verzuring tegen te gaan of te verminderen. Leefstijl en voeding spelen een grote rol in verzuring dus de volgende dingen kunnen jou al aardig op weg helpen:
- Begin in de ochtend met een glas water met citroen (of appelazijn) in plaats van koffie of zwarte thee
- Eet veel basische voeding zoals groente, fruit, zaden, en kruiden
- Beperk zuurvormende- of bewerkte voeding, kaas, alcohol, wijn, koffie, suiker, te veel (rood) vlees, tarwe, gluten, soja, zuivel, frisdrank
- Eiwitten zijn ook verzurend, dus neem altijd groente bij je vlees of vis
- Neem voor elke maaltijd een slok water met een lepel appelazijn bijvoorbeeld van Bragg (zie artikel) (dit vermindert ook een spike in insuline)
- Drink voldoende (zuiver) water om zure en andere afvalstoffen af te voeren. Botten bouillon, ongezoet kokoswater en lavendelthee zijn ook goede vormen van alkaliserend vocht
- Reduceer stress om verzuring te verminderen
- Probeer minder zuur of negatief te denken (over jezelf zoals: ik ben niet goed genoeg, ik kan dit niet…) negatieve gedachten kunnen erg verzurend zijn!
- Beweeg voldoende om zuren af te voeren maar niet overdreven zoals te vaak Hiit of crossfit. Te veel of te vaak bewegen verzuurt juist. Wandelen en kracht training zijn het beste.
meer tips van ons ontvangen? check onze Instragram pagina