Orthomoleculaire geneeskunde Den Haag

De term orthomoleculair stamt uit het Grieks: ‘orthos’ staat voor ‘juist’ of ‘gezond’ en ‘moleculair’ duidt op de moleculen in je lichaam. Een orthomoleculaire therapeut werkt met voedingsstoffen (moleculen) die jouw lichaam nodig heeft om goed te functioneren en goed kan verwerken zonder schade te veroorzaken. Juist dat laatste is vaak het geval bij gebruik van medicijnen in de vorm van bijwerkingen. Ieder lichaam heeft zijn eigen specifieke behoeften. Het advies van de orthomoleculair therapeut is daarom volledig afgestemd op jouw fysieke gesteldheid. Bezoek onze praktijk voor orthomoleculaire therapie in het centrum van Den Haag.

We zijn allemaal, in meer of mindere mate, ondervoed

De “brandstof” waar wij onze energie uit halen bestaat uit vaak uit verschraalde voeding. Vaak weten we ook niet meer wat we moeten kiezen uit het enorme supermarktaanbod, dat gericht is op zoete en zoute smaaksensaties. Het is gemakkelijk, voorgekookt en snel maar is deze ‘voeding’ wel in staat ons naast brandstof ook de benodigde voedingsstoffen te verschaffen? De combinatie van verarmde landbouwgrond en toegevoegde bestrijdingsmiddelen is naast de bewerking in fabrieken vernietigend. Wij zijn dus allemaal, in meer of mindere mate, ondervoed. Niet kwantitatief, maar kwalitatief.

Aanvullen van tekorten

Onderzoek toont aan dat zelfs al kleine tekorten aan specifieke voedingsstoffen een rol kunnen spelen in het ontstaan van een grote diversiteit aan klachten, zoals vermoeidheid, maag/darmklachten, verminderde weerstand, ontstekingen etc. Deze klachten zijn het gevolg van de verstoorde werkingsmechanismen van het lichaam. Deze staan met elkaar in verbinding dus een verstoring in het ene mechanisme kan zorgen voor een disbalans in andere functies. Daarom is een holistische aanpak van groot belang. Wordt weer ongekend gezond.

Een bekende uitspraak is:
“je bent wat je eet”

Een Orthomoleculair therapeut gaat hier in een stap verder want deze stelt “je bent wat je opneemt”

Een Orthomoleculair therapeut gaat hier in een stap verder want deze stelt “je bent wat je opneemt”

Een Orthomoleculair therapeut gaat hier in een stap verder want deze stelt “je bent wat je opneemt”

Een Orthomoleculair therapeut gaat hier in een stap verder want deze stelt “je bent wat je opneemt”

Microbiome

Het microbioom

Vrijwel alle problemen ontstaan als eerste in de darmen, het microbioom. Door een lekkende permeabele darmwand, worden voedingsstoffen niet goed opgenomen en komen toxines het lichaam binnen. Een van de eerste taken van de therapeut zal zijn uit te vinden in welke mate de darmwand is beschadigd en deze zal vervolgens met een darmprotocol starten. Het helen van de darmen zal een eerste begin zijn om het zelfherstellend vermogen van het lichaam weer ‘aan’ te zetten. Vaak zul je in deze fase al een sterke vermindering van de klachten waarnemen, aangezien de anti-nutrienten ook meteen uit het voedingspatroon worden gehaald. Hoe meer therapietrouw je hierin bent, hoe groter jouw resultaat zal zijn. Dit resultaat heb je dus zelf in de hand, de therapeut geeft je de gereedschappen en dan is het aan jou. De eerste periode is doorslaggevend, de hersenen en cellen hebben de tijd nodig om de nieuwe informatie als het ware op te slaan zodat deze informatie de rest van het lichaam kan gaan aansturen. Maak een afspraak voor een EMB bloedtest en ontdek of er problemen zijn met jouw darmen.

Hoe meer therapietrouw je hierin bent,
hoe groter jouw resultaat zal zijn.

Dit resultaat heb je dus zelf in de hand, wij geven je de gereedschappen en dan is het aan jou.

Scroll naar boven