De meeste van ons zijn er helemaal niet mee bezig. Zij hebben gewoon altijd energie genoeg om de dagelijkse dingen te doen. Om te sporten, om naar het werk te fietsen, om een hele dag te werken en zelfs om te slapen. Jazeker, om te kunnen slapen heb je in eerste instantie veel energie nodig! Je beseft pas dat je het mist als je die dingen niet meer kunt doen. Gezondheid en je prettig voelen, draait allemaal om de capaciteit van je lichaam om energie te kunnen produceren. It’s all about energy.

Ik kreeg als kind vaak te horen, wanneer ik een wandeling niet volhield, dat kinderen met hun jonge benen niet moe konden zijn. Dat kon gewoon niet.

Je bent jong, dus heb je veel energie. Je bent gewoon lui.

Dat is de gangbare gedachte.

Toch zijn er tegenwoordig ook veel kinderen altijd moe en dat is geen luiheid, maar de vermoeidheid is een teken dat er iets niet goed gaat in de energieproductie van het lichaam. En dat is niet iets wat je jezelf inbeeldt.

Het is alleen niet eenvoudig om te ontdekken waarom en waar het dan niet helemaal goed gaat in die energieproductie, Het produceren van energie is een heel ingewikkeld biochemisch proces, met zoveel biochemische stapjes dat het bijna onmogelijk lijkt om oorzaken van vermoeidheid te vinden.

En dat is dan ook precies de realiteit voor vele mensen. Zij krijgen bij de arts geen gehoor, omdat hij of zij geen idee heeft waar je kunt beginnen met zoeken. De gemiddelde huisarts heeft een standaard rijtje testmogelijkheden en als daar niets geks uit naar voren lijkt te komen, word je naar huis gestuurd met de mededeling dat alles goed is.

En daar wringt de schoen. Om de oorzaken van vermoeidheid te kunnen opsporen, moet je weten waar je moet zoeken.

Gezondheid is tenslotte ‘all about energy’.

Bron: Yvonne van Stigt, master in de klinische Psycho Neuro Immunologie

Scroll naar boven