Corona en overgewicht

Heel Nederland is zich vorige week rot geschrokken. Zelf kreeg ik de indruk dat de intensivist bij Jinek per ongeluk zijn mond voorbij sprak over het postuur van de meerderheid van de ernstig zieke mensen op de IC. Maar misschien heb ik het mis. Misschien was deze opmerking wel opzettelijk gemaakt, bedoeld als motivatie om Nederland in beweging te krijgen.

Neeee, toch?….

Intensivisten zullen zich waarschijnlijk niet bezig houden met preventieve gezondheid. Zij zijn tenslotte druk bezig met het redden van doodzieke mensen, voor wie preventieve maatregelen op dat moment geen zoden aan de dijk zetten. Toch vraag ik mij af of deze Corona crisis (waarbij mensen met een metabole ontregeling nu eenmaal meer risico lopen om ernstig ziek te worden) uiteindelijk wel de stok achter de deur zal worden om aandacht aan preventie te besteden. En dan bedoel ik met preventie geen vaccinaties en hygiëne maatregelen.

Dan heb ik het over leefstijlveranderingen

Ik vermoed dat velen zo geschrokken zijn dat ze ineens hun leefstijl willen omgooien. Maar ik ben het eens met Liesbeth van Rossum internist bij het Erasmus MC in Rotterdam; een crashdieet is geen oplossing!

Motivatie op basis van angst werkt overigens maar even. Wie vanuit angst handelt verliest zijn motivatie op het moment dat er een vaccinatie of medicijn gevonden wordt en dan….? Motivatie op basis van een positief te behalen resultaat is al effectiever. Motivatie op basis van inzicht en bewustwording is uiteindelijk het meest effectief. Is het misschien tijd dat we wakker worden? Ook al hebben we nu de motivatie om wel iets te gaan doen, even snel je leefstijl veranderen, is gedoemd te mislukken. En weet je, je mond dicht ritsen houd je niet vol.

Wat kun je dan wel doen aan je overgewicht en het metabool syndroom?

  1. Ik zou jezelf eerst eens afvragen of je iets aan je leefstijl wilt gaan doen vanwege de angst om te bezwijken aan Corona?
  2. Of wil je zorgen voor een verbetering van levenskwaliteit, minder geneesmiddelgebruik en meer genieten van het leven?
  3. Mensen met het metabool syndroom kunnen al heel veel gezondheidswinst behalen wanneer ze hun koolhydraatinname aanpassen aan hun bewegingspatroon. Dat houdt in dat je alleen wat koolhydraten eet, nadat je een half uurtje bewogen hebt. (En dan bedoel ik koolhydraten uit granen, aardappelen, rijst en dergelijke. Snelle suikers zoals in koek, gebak, toetjes en dergelijke behoren sowieso geen deel uit te maken van het dagelijkse voedingspatroon.)
  4. Vervang de overmatige (zetmeelrijke) koolhydraten door groenten.
  5. Beperk de hoeveelheid zuivel die je eet. (Nee, zuivel hebben we niet nodig voor de broodnodige calcium. Die vind je veel meer in groenten, maar daar hoor je nooit iemand over.)
  6. Vervang alle frisdranken en fruitsappen door water of thee.
  7. Drie keer per dag een half uurtje lekker bewegen voor het eten doet wonderen. Je hebt door de beweging veel minder insuline nodig als je daarna toch iets van koolhydraten eet.
  8. Zorg dat je minimaal 10-20 minuten op het middaguur in de zon bent, lekker in de tuin of op het balkon. Je hebt nu de vitamine D zo hard nodig!
  9. Stop met elkaar gek maken via social media. Blijf uit de angst en focus op je doel, niet op datgene waar je bang voor bent.

Met deze beperkte maatregelen kan de meerderheid van de mensen al veel bereiken. Door deze aanpak heb je minder honger, waardoor het makkelijker wordt om het vol te houden. Of je hiermee de onderliggende oorzaak van je overgewicht oplost is de vraag, maar als het werkt is iedere winst meegenomen.

Ja ik weet het, het Voedingscentrum is hier geen voorstander van. Zij blijven volharden in één voedingsadvies voor iedereen, met relatief veel koolhydraten. Zij houden geen rekening met mensen met het metabool syndroom. Bij deze groep is het glucosemetabolisme ontregeld en dat vraagt nu eenmaal een andere benadering. Er zijn voldoende bewijzen én ervaringen dat voor mensen met het metabool syndroom deze aanpak wel degelijk effectief is.

Laten we nu gewoon doen wat werkt

Als je het moeilijk vindt om zelf aan de slag te gaan met een andere leefstijl kun je ondersteuning vinden bij een orthomoleculair therapeut. Zij werken juist nu heel hard door om zoveel mogelijk mensen te helpen.

It’s never too early or too late to work towards being the healthiest you.

BronOergezond

Scroll naar boven