Een dieet vrij van graan, kan dat?

Er zijn een aantal aandoeningen waar een dieet vrij van graan veel baat bij zal hebben zoals MS (Multiple Sclerose), Reumatoïde artritis, astma, lupus, lever vervetting, en darmontstekingsziekten.

Gluten in graan

Gluten (Latijn voor lijm) bestaan uit verschillende eiwitcomponenten waaronder gliadines. Bij een intolerantie veroorzaken deze gliadines een auto-immuunreactie in het spijsverteringskanaal waar ze de dunne darm beschadigen. Gluten zitten in granen uit de grasfamilie zoals: tarwe, spelt, gerst en rogge. Pas echter ook op met quinoa. Er zijn namelijk met graan veredelde soorten quinoa die wel degelijk gluten bevatten. De gluten in graan maakt deeg elastisch en het te bakken product tot een soepel geheel. Gluten zitten in heel veel producten die de meeste mensen dagelijks eten denk aan, brood, pasta, koek, beschuit maar ook dressings, vleeswaren, sausen, pakjes en zakjes (bewerkte producten uit de winkel).

Coeliakie

Coeliakie is een auto-immuun ziekte waarbij o.a. gluten zorgen voor beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm. Daardoor kan de darm zijn werk niet goed doen en worden belangrijke voedingsstoffen niet meer goed opgenomen. Dit geeft uiteenlopende symptomen als vermoeidheid, buikklachten, ondervoeding en zelfs neurologische afwijkingen. Coeliakie is een ernstige aandoening die naar schatting 1% van de Europese bevolking treft. Het verband tussen gluten en ziekte werd kort na de tweede wereld oorlog ontdekt door de Nederlandse wetenschapper dr. W. Dicke. Bij het ontwikkelen van de ziekte spelen genen, voeding en darmgezondheid de hoofdrol. Coeliakie is goed te diagnosticeren.

ATI’s in graan

Duitse studie toonde onlangs aan dat ATI’s ook voorbij de darmbarrière ontstekingen in oa. de lymfklieren, de nieren, de milt en de hersenen kunnen veroorzaken. Ondanks hun kleine percentage van 4% van de totaal eiwitten in granen kunnen zij heftige immuunreacties veroorzaken. Er zijn aanwijzingen dat ATI’s de symptomen van reumatoïde artritis, multiple sclerose, astma, lupus, lever vervetting, en darmontstekingsziekten kunnen verergeren.  Daarbij kunnen ATI’s bijdragen aan de ontwikkeling van een gluten intolerantie. Verder onderzoek moet meer duidelijkheid brengen over de rol van deze eiwitten bij graangerelateerde gezondheidsklachten. Ondanks dat niet alles bekend zijn er genoeg reden om granen te laten staan.

Ati’s zitten dus in graan (ook in bijv. glutenvrije haver). Zij vormen een natuurlijke afweer (gif) tegen insecten om te voorkomen dat deze de graan (zaden) eten en de plant zich niet kan voortplanten. Dit afweermechanisme heeft niet alleen een negatieve invloed op insecten maar ook op de mens waar ze de mitochondriën (energieleverancies in onze cellen) kunnen aantasten en ontstekingsreacties in het lichaam kunnen veroorzaken (bij gevoeligheid voor ATI’s). Disfunctioneren van onze mitochondriën ligt ten grondslag aan bijna iedere auto-immuunziekte.

Waarschijnlijk spelen ATI’s en gluten beide een rol bij het verhogen van ontstekingsreacties die een negatieve invloed hebben op MS. 

Glyfosaat

Ook wil ik genoemd hebben, de rol van bestrijdingsmiddelen en in het bijzonder glyfosaat. Juglen Zwaan heeft hier ook al eens aandacht aan besteed. Steeds meer word de schadelijkheid van dit middel aangetoond. Het zou van invloed zijn op ons immuunsysteem, de hormoonhuishouding en is mogelijk kankerverwekkend.

Heb ik een intolerantie voor graan?

Voedselintoleranties, zij worden vaak niet serieus genomen en zijn moeilijk vast te stellen. Toch moeten we het bestaan en de ernst hiervan niet onderschatten. Uit een Amerikaans onderzoek bij honderden chronisch zieke patiënten, bleek 85 procent een glutenintolerantie te hebben. Dr. Sarah Ballantyne schrijft in haar boek The Paleo Approach dat alle 140 bekende auto-immuunziekten een glutenintolerantie als grote gemene deler hebben. Dat zijn opmerkelijke cijfers.

Een intolerantie is moeilijk vast te stellen en gaat schuil achter een breed spectrum van klachten. Sinds de uitkomst van het onderzoek naar ATI’s, blijkt het evenwel goed mogelijk dat de klachten waar gluten de schuld van krijgen worden veroorzaakt door een intolerantie voor ATI’s. Tot er meer duidelijk wordt welk eiwit de boosdoener is bij klachten die geen coeliakie zijn en de wetenschap er een nieuwe naam aan verbindt noem ik het nu maar even algemeen een graanintolerantie.

Graanintolerantie (gluten en/of ATI’s en/of glysofaat) uit zich o.a. in chronische vermoeidheid (mitochondriën), buikklachten, diarree of obstipatie. Ook huidklachten zoals eczeem, pijnlijke gewrichten, hoofdpijn/migraine en cognitieve problemen (brainfog), diverse hormoonverstoringen oa schildklier, kunnen verband houden met onverdraagzaamheid voor graan.

Let op het komt voor dat mensen intolerant zijn of zelfs coeliakie hebben zonder dit direct te merken of hun klachten te linken aan graan. De symptomen worden dan toegeschreven aan drukte, stress of een ziekte waar je al mee bekent bent. Een genegeerde intolerantie kan je op termijn heel ziek maken en/of je al aanwezige ziekte verergeren. Zeg dus niet te snel dat je nergens last van hebt, je kan er zo maar helemaal naast zitten.

Graan en auto-immuunziekten

Na het lezen van het bovenstaande is duidelijk dat graan de gezondheid ernstig kan schaden. Het risico op ontstekingsreacties in het lichaam wordt door consumptie van granen vergroot. Deze ontstekingen veroorzaken schade aan de darmwand maar ook elders in het lichaam en zelfs in de hersenen. Dit heeft uiteraard invloed op het ontwikkelen en het beloop van auto-immuunziekten (ms, reuma, lupus, coeliakie) zijn. Wist je dat ca. 11 % van de mensen met ms ook coeliakie heeft.

Onderzoek toont aan dat granen door het uitlokken van immuunreacties ook neurologische schade kunnen veroorzaken. De schade ontstaat door een complex samenspel van antilichamen, T-cellen en kruisreacties in het lichaam. Hoewel er een duidelijke relatie ligt, blijft een intolerantie als aanleiding of trigger bij ms, zwaar onderkend en ontkent door huisartsen en neurologen.

Genen

Ik heb de genen al genoemd als voorname factor in dit geheel. Je hebt statische of wel menselijke genen, gekregen van je beide ouders. Dit is slechts een klein deel van de genen in het lichaam. Het overgrote deel, maar liefst 99% van de genen, bevindt zich in het DNA van je darmflora en is flexibel. De flexibele genen (darmflora) kan invloed uitoefenen op je menselijke aangeboren genen. Zo wordt in de wetenschap verklaard waarom ziekten die genetisch aanwezig zijn, zich niet of pas in de loop van je leven aandienen. Het kan dus gebeuren dat de flexibele genen van je darmbacteriën, een reeds in je menselijke genen aanwezige ziekte “aanzetten”. Zo wordt verklaard dat je ook op latere leeftijd plotseling toch die familiaire ziekte of voedselintolerantie kunt ontwikkelen. Lees ook de rol van je darmen bij ms.

Voedselintolerantie versus lekkende darm

Graan, zuivel maar ook andere voedselintoleranties hebben een innige relatie met je darmgezondheid. Samen zorgen ze voor veel ellende. Het is een ‘kip of het ei’ verhaal. Voedselallergieën en -intoleranties kunnen een lekkende darm veroorzaken. Vice-versa kan een lekkende darm er ook weer voor zorgen dat er nieuwe voedselintoleranties ontstaan die immuunreacties triggeren. Het is onmogelijk om van een lekkende darm (leaky gut) te herstellen zonder te kijken naar voedselintoleranties.

Bron: metmsenvork.nl

Scroll naar boven