Is er een relatie tussen overgewicht en stress?

Als je maar niet afvalt maar er toch veel moeite voor doet en geen resultaat boekt. Het is een onderwerp dat velen van ons bezig houdt. Overgewicht en stress hebben veel met elkaar te maken. Heb je daar wel eens aan gedacht?

Welke rol speelt Stress?

De kortste weg naar overgewicht is chronische stress die geen doel heeft, dit gaat vaak in combinatie met verhoogde doorlaatbaarheid van de darm en voortdurende trek in zoetigheid.

Sluipend overgewicht

Langzaam ontwikkeld zich, vaak over een periode van jaren ongemerkt overgewicht.  De hersenen streven er nu naar om door een verhoogde energieopname, de energietoevoer veilig te stellen. Door activering van het immuunsysteem en de voortdurende gebrekkige energietoevoer aan de andere systemen, organen, spier- en bindweefsel worden belangrijke stofwisselingssystemen langdurig geremd en raken verzwakt. Wat nu is ontstaan is het metabool syndroom of diabetes mellitus type 2.

Kun je afvallen door stress te verminderen?

Ja! je kunt hierbij ook hulp krijgen van een stressoloog of een orthomoleculair therapeut.

Hoe kunnen we dit aanpakken?

De energie die we nodig hebben om ons te kunnen bewegen, om gemotiveerd te zijn en ons dagelijkse leven aan te kunnen wordt tijdens stress situaties (beroep, televisie, mobieltje, nieuws etc.) door de organen naar het immuunsysteem omgeleid. Omdat een falend immuunsysteem dodelijke gevolgen kan hebben heeft dit systeem altijd voorrang op alle andere lichaams-systemen.

Gelijktijdig wordt overal in het lichaam op bezuinigd en geprobeerd om meer energie in de vorm van spiervet te vetweefsel op te slaan. Centraal in de hersenen wordt vooral het hersendeel waar de emoties zetelen sterker doorbloed. Hierdoor kunnen mensen angst en onrust gaan ontwikkelen. Deze factoren kunnen het gedrag dusdanig beïnvloeden dat mensen bijvoorbeeld minder gaan bewegen, en steeds meer gaan eten. Dit is in onze overvloeds maatschappij een verkeerde weg. Onze vrije wil wordt dan door het immuunsysteem en zijn energiebehoefte gedomineerd. De nieuwe stressoren activeren ons immuunsysteem. Op de lange termijn verlaagt nu ons basisverbruik en verhoogt het risico op gewichtstoename. Het metabolisch proces is een complex proces dat door nog veel meer factoren wordt aangestuurd en beinvloed.

Benieuwd naar jouw stress levels en vitamine status en andere verstoringen? Door middel van het doen van een emb bloedtest of een Vitalfeld Bodyscan kunnen verstoringen opgespoord worden waarna adviezen over de juiste voeding en suppletie en hulp bij reparatie van de slijmvliezen kan worden geadviseerd door Nutriswitch, praktijk voor orthomoleculaire therapie.

meer tips van ons ontvangen? check onze Instragram pagina.

Bron: Publicatie “Word weer mens, de terugkeer van homo sapiens’, Leo Pruimboom

Scroll naar boven