A vitamin B12 deficiency can already start in the stomach

De meest voorkomende oorzaak van een vitamine B12 tekort is een verstoorde opname in het maag darmkanaal. Vitamine B12 wordt in het laatste deel van de dunne darm, het Ilium opgenomen.

Het probleem wordt echter al eerder veroorzaakt: in de maag om vitamine B12 vrij te maken uit eiwitten zijn maagzuur en pepsine (een enzym) nodig. Daarnaast wordt vitamine B12 gekoppeld aan de stof Intrinsieke factor. Intrinsieke factor is een bestanddeel van maagsap dat geproduceerd wordt door het maagslijmvlies.

Wanneer het maagslijmvlies beschadigd is ontstaat er op den duur een vitamine B12 tekort omdat het lichaam geen maagzuur, pepsine en of Intrinsieke factor kan aanmaken. Een behandeling voor herstel van het slijmvlies van de maag en het slijmvlies van de dunne darm is het volgen van een darmprotocol. Dit is een interventie behandeling die een Orthomoleculair therapeut kan toepassen.

Bij een vitamine B12 tekort is het altijd raadzaam om een supplement te nemen in de vorm van een smelttablet. Een smelttablet zorgt voor snelle werking door directe opname via mondslijmvlies en het mondslijmvlies zorgt voor betere opname bestanddelen. 

Bij een structureel tekort aan B12 kan men ook een Vitamine B12 centrum bezoeken om regelmatig injecties te krijgen. Hiermee komt B12 direct in het bloed. Om uit te zoeken of men een structureel tekort heeft kan men naar de huisarts gaan of een B12 centrum bezoeken. Er is een B12 centrum in Amsterdam en in Rotterdam. kijk op de website voor meer informatie.

Source: Vitamin information agency, NL

Scroll to Top