Tinnitus

Tinnitus: cause and remedy

Wat is tinnitus?

Tinnitus ook wel oorsuizen genoemd kan iedereen krijgen, in een geluidloze ruimte lijkt het alsof er toch geluid is. Een op de drie volwassen mensen ervaart een toon in een oor of beide oren. Wanneer patiënten gevraagd wordt wat ze horen bij oorsuizen wordt dit meestal aan de hand van geluiden uit de omgeving beschreven: het zoemen van elektriciteitsdraden, het ruisen van een beekje of van de wind door de bomen, lage of hoge pieptonen of zelfs allerlei geluiden door elkaar. Deze geluiden kunnen van hoog tot laag, van continu tot af en toe voorkomen. Ze kunnen hoorbaar zijn in één oor of in beide oren.

Vanuit een holistisch perspectief kun je oorsuizen beschouwen als een kans. Zoals het leven ons zoveel signalen en dus kansen geeft. De kans om te kijken naar hetgeen dat jou in jouw leven bewust maar ook onbewust veel stress, onrust of onzekerheid bezorgd. Tinnitus kan namelijk zeker ook verband houden met grote emotionele spanningen, bijvoorbeeld door PTSS, depressie, burn-out of emotioneel trauma. Dit betekent dat er iets aan gedaan kan worden aangezien dit vaak leefstijl veranderingen betreft.

Heel stil, maar toch lawaaierig

De verschillende tonen en geluiden ontstaan doordat het gehoororgaan de signalen doorgeven die in de hersenen de betekenis ‘geluid’ krijgen. Bij velen heeft tinnitus grote invloed op de kwaliteit van leven. Slaap- en concentratieproblemen, depressiviteit en soms ontwrichting van het dagelijks leven kunnen aan de orde zijn met als gevolg persoonlijke problemen, problemen op werk of in de sociale omgeving.

Tinnitus zorgt vaak ook voor gehoorverlies

Geluid, medicijnen en toxinen, maar ook voedsel heeft invloed op het gehoor.
Koffie, nicotine en drank, vermoeidheid, depressie en stress kunnen tinnitus verergeren.

Tinnitus en slechter kunnen horen

Tinnitus zorgt vaak ook voor gehoorverlies. Veel mensen met tinnitus hebben dit niet door want heel vaak is de toonhoogte hetzelfde als die van het gehoorverlies. De bron van de klachten ligt meestal in het binnenoor. Het gehoororgaan bestaat naast een binnenoor, uit een middenoor en een uitwendig gedeelte.

De oorzaak

De meest voorkomende oorzaken van tinnitus zijn afwijkingen aan het binnenoor, een harde prop oorsmeer in de gehoorgang, problemen met de buis van Eustachius en een aantal nog andere mechanische problemen. Er zijn ook oorzaken van biochemische oorsprong en juist hierbij kan een orthomoleculair therapeut helpen. Dit zijn onder andere:

  • Histamine intolerantie. Histamines komen vrij wanneer bepaalde voedingsstoffen een lichamelijke reactie geven.
  • Overgevoeligheidsreacties van zenuwen op bepaalde voeding. Bijvoorbeeld te veel koffie, nicotine en drank, vermoeidheid, depressie kunnen tinnitus verergeren.
  • Trauma. Een bepaalde stressvolle of impactvolle gebeurtenis in je leven kan ook tinnitus veroorzaken
  • Te weinig ontspanning en te veel stress
Er zijn nog meer oorzaken waar onderzoek naar wordt gedaan, voorbeelden zijn:
  • Belasting door elektromagnetische velden (EMV) van draadloze apparatuur (RF-straling) zoals: smartphones, tablets, routers, smart meters. Het is dus niet onwaarschijnlijk dat de zeer sterke toename van het gebruik van met name smartphones, een belangrijke rol speelt in de enorme toename van het aantal gevallen van tinnitus.
  • Medicijnen en andere toxinen
  • Roken

Wat kunnen we er aan doen?

Geluid, medicijnen en toxinen, maar ook voedsel heeft invloed op het gehoor. Veel onderzoek richt zich nu op antioxidanten. De vorming van vrije radicalen in het binnenoor spelen een sleutelrol bij ouderdomsgehoorverlies. Antioxidanten, die vrije radicalen opruimen, kunnen een effectief middel hiertegen zijn.

Een scala aan voedingsstoffen en antioxidanten, waaronder de vitamines A, C en E gaan tinnitus tegen als ze vóór blootstelling aan geluid worden ingenomen. Een combinatie van genoemde antioxidanten met magnesium kan tinnitus bestrijden. Het ziet ernaar uit dat de vitaminen samenwerken om zowel vorming van vrije radicalen als schade aan haarcellen in het binnenoor tegen te gaan. Magnesium beschermt de bloedtoevoer naar het binnenoor, dat ook door lawaai wordt aangetast.

Zoek hulp

Zo zijn er nog vele andere orthomoleculaire en functionele interventies om bij tinnitus in te zetten. Benieuwd naar jouw vitamine status en andere verstoringen? Door middel van het doen van een emb bloedtest of een Vitalfeld Bodyscan kunnen verstoringen opgespoord worden waarna adviezen over de juiste voeding en suppletie kan worden geadviseerd door Nutriswitch, praktijk voor orthomoleculaire therapie.

meer tips van ons ontvangen? check onze Instragram pagina

Scroll to Top