Zowel mannen als vrouwen kunnen last
hebben van hormonale klachten

Hormoon Subsitutie Therapie

Bio-identieke hormonen ook wel hormoonsubstitutie therapie (HST) genoemd, zijn identiek aan onze eigen hormonen die in de vorm van tabletten, crèmes of gels kunnen worden toegepast als gevolg van een hormonaal tekort door uitgeputte eierstokken. De toepassing van bio-identieke hormonen staat in Nederland nog in de kinderschoenen in vergelijking met de rest van Europa en de VS waar het voorschrijven ervan heel normaal is.

Veel mensen (zowel mannen als vrouwen) hebben last van hormonale onevenwichtigheden die jarenlang klachten kunnen veroorzaken. Denk aan overgewicht, vermoeidheid, burn-out klachten en slaapproblemen. Het heeft invloed op alles in je leven zoals je eetlust, energie, stemming, libido, stofwisseling en immuunsysteem. Hormonen bepalen voor een groot deel ons gedrag en ons geestelijk, emotioneel en lichamelijk welzijn.

Nutriswitch en Bio-identieke hormonen

Sinds het bestaan van Nutriswitch hebben we gemerkt dat veel van de klachten die bij onze cliënten naar voren komen hormoon gerelateerd zijn. Hoewel met orthomoleculaire therapie inclusief leefstijl aanpassing, diverse remedies en supplementen veel bereikt kan worden op middellange termijn is er een bepaalde klachtengroep die in combinatie met HRT veel sneller kan verbeteren. Omdat er geen andere plekken in Den Haag zijn waar deze vorm van hormoontherapie wordt aangeboden vonden wij het tijd om hier verandering in te brengen. We hebben onze krachten gebundeld en een partner gevonden op dit gebied. Daarom hebben wij gekozen voor een samenwerking met Medical Anti Aging Ceter M2AC in Rotterdam/Noordwijk onder leiding van een gediplomeerd Gyneacoloog. Op basis van bloedwaarden en een uitgebreide anamnese worden de bio-identieke hormonen voorgeschreven. De interpretatie van de bloedwaarden wordt gedaan door de arts van M2AC (Medical anti aging center) die toezicht houdt. Naast dit advies krijgt men advies over een gezonde levensstijl met voeding en voldoende beweging en de eventuele aanvulling van voedingssupplementen.

De overgang bij vrouwen

De overgang kan bij vrouwen veel problemen veroorzaken, zoals opvliegers, nachtelijk zweten, slecht slapen, pijnlijke spieren en gewrichten, droge slijmvliezen, pijn bij het vrijen, slecht slapen, PMS-symptomen en zich depressief voelen.

De menopauze kan op allerlei manieren veel doen met je lichaam en geest. Sommige vrouwen gaan er probleemloos doorheen, maar sommige vrouwen gaan door een hel. Voor deze vrouwen is er een oplossing, Er zijn tegenwoordig veel mogelijkheden om je beter te voelen, waaronder het toepassen van Bio Identieke hormonen.

Ongeveer 80% van de vrouwen ervaart symptomen van de overgang, de andere 20% heeft geen symptomen. Van die 80% heeft een vijfde ernstige symptomen. Er zijn ongeveer 1,5 miljoen vrouwen in de overgang in Nederland, dus dit is een enorme groep vrouwen. Bovendien zijn overgang gerelateerde klachten verantwoordelijk voor ruim 30% van het ziekteverzuim onder vrouwen tussen de 45 en 60 jaar.

Definities overgang vrouwen

Menopauze, menopauze, postmenopauze, perimenopauze zijn termen die vaak door elkaar worden gebruikt.
Daarom volgen hier de definities in de juiste volgorde:

Premenopauze
De periode voorafgaand aan de menopauze, waarin de menstruatiecyclus nog regelmatig is.

Perimenopauze
De periode vóór de menopauze, waarin veranderingen in de menstruatie optreden, tot een jaar na de laatste menstruatie.

Overgang
De periode waarin het menstruatiepatroon begint te veranderen, inclusief de eerste menstruatievrije jaren, en waarin vrouwen klachten/symptomen kunnen ervaren die worden veroorzaakt door een afname van de functie van de eierstokken.

Menopauze
De laatste menstruatie in het leven van een vrouw (je weet pas dat het je laatste menstruatie was als je daarna een jaar niet meer menstrueert). De International Menopause Society (IMS) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gebruiken ook de term “natuurlijke menopauze” om aan te geven dat de menstruatie is gestopt door een natuurlijke afname van de oestrogeen- en progesteronproductie en niet door ziekte, medicijnen of een operatie.

Postmenopauze
De periode die een jaar na de laatste menstruatie begint.

Menopauze bij mannen

In tegenstelling tot de menopauze bij vrouwen is de andropauze bij mannen een veel geleidelijker proces. Vanaf ongeveer 30 jaar daalt het testosteron in het lichaam. Tussen 25 en 75 jaar daalt het vrije niveau met 50-60%. De daling van het testosterongehalte kan samen met een mogelijk verhoogde oestradiolspiegel lichamelijke en psychische veranderingen veroorzaken.

Wat kunnen mannen hiervan merken?
 • Verminderde vitaliteit bij het ouder worden
 • Verminderde zin in seks
 • Erectiestoornissen
 • Gewichtstoename
 • Vermindering van spierkracht
 • Toegenomen buikvet
 • Cardiovasculaire aandoeningen
 • Minder snel herstel na inspanning of sport
 • Minder energie
 • Futloosheid en minder initiatief
 • Vermindering van algemeen welzijn
 • Veranderingen in slaappatroon

Bio-identiek is dat endogeen of lichaamsvreemd?

Laten we eens kijken naar de verschillen tussen bio-identieke hormonen en synthetische hormonen. Belangrijk voor de werking en veiligheid van hormonen is of het gebruikte oestradiol en progesteron precies dezelfde moleculaire structuur heeft als het oestradiol en progesteron dat je lichaam zelf aanmaakt. Deze hormonen worden lichaamseigen hormonen genoemd. Hoewel ze in een laboratorium of fabriek zijn gemaakt.

Stoffen die een oestrogene werking op het menselijk lichaam uitoefenen, maar niet identiek zijn aan de lichaamseigen oestrogenen (oestron, oestradiol, oestriol) zijn vreemde oestrogenen of de synthetische variant. Dit zijn oestrogenen die door farmaceutische bedrijven in een laboratorium zijn ontwikkeld, zoals ethinylestradiol, en de zogenaamde geconjugeerde paardenoestrogenen (CEE’s) die uit de urine van drachtige merries worden gehaald. Dezelfde onderverdeling kunnen we maken voor progestagenen: Progesteron is endogeen progesteron. Vreemde vormen van progesteron zijn drosperidon, norethisteron, medroxyprogesteronacetaat (MPA), dydrogesteron, lynestrenol en megrestol. Endogene hormonen zijn veiliger omdat ze identiek zijn aan onze eigen hormonen. Ze worden als het ware door het lichaam herkend. De niet lichaamseigen hormonen gedragen zich iets anders en de lever zal ook hard moeten werken om deze hormonen af te breken.

bio identieke hormonen

Zijn bio-identieke hormonen geschikt voor mij?

Hormoonsubstitutietherapie is niet geschikt voor alle vrouwen met overgangsverschijnselen. In feite zijn er verschillende aandoeningen waarbij het voorschrijven van hormoonvervangingstherapie schadelijk of zelfs gevaarlijk kan zijn. De belangrijkste? Borstkanker, geschiedenis van borstkanker, andere kwaadaardige gezwellen met oestrogeen- en/of progestageengevoeligheid, een vroegere trombose of embolie en sommige leverziekten. Een hoog risico op hart- en vaatziekten en abnormale vaginale bloedingen zijn ook redenen om niet met deze behandeling te beginnen. De keuze voor HST is altijd in overleg met ons en de bevoegde gynaecoloog.

Hoe verloopt de behandeling?

Eerste consult
Het eerste consult bestaat uit het in kaart brengen van de klachten door middel van een intake. Er wordt informatie gevraagd en gegeven. U ontvangt een bloedafnameformulier met instructies waarop u aankruist wat er getest gaat worden. Dit formulier kunt u meenemen naar een willekeurig bloedafnamepunt.

Tweede consult
Als de uitslag van het bloedonderzoek binnen is, wordt een recept geschreven door een bevoegde MACC-arts. De tweede raadpleging kan dan worden gepland. Tijdens dit consult wordt het bloedonderzoek geëvalueerd, het behandelplan besproken, leefstijladviezen gegeven en instructies gegeven voor de voorgeschreven bio-identieke hormonen en/of supplementen. Het eerste recept zal niet langer dan 3 maanden duren. Hierna volgt de evaluatie.

Evaluatie
Na 3 maanden volgt een evaluatie. Hoe gaat het met het gebruik van de bio-identieke hormonen, supplementen en aanpassingen in de levensstijl. Mogelijk zal er een aanpassing komen in de adviezen of voortgang van de eerder gegeven adviezen. Er wordt bekeken hoe vaak er geëvalueerd moet worden.

Kosten Bio Identieke Hormonen

Eerste consult: €425,00 – Dit is inclusief intake, formulieren, bloedonderzoek (formulieren en instructies).
2e consult: € 325,00 – Dit bevat het advies, recept en 3 evaluatiegesprekken en instructies.
Het bloedonderzoek zal eenmaal per jaar herhaald moeten worden €425,00

Maak nu een afspraak!

Scroll naar boven